Verimli bir üretim sezonu için en temel gerekliliklerden olan bitki besleme, mahsul verim hedefinin yanı sıra topraktaki besinlerin sürdürülebilirliği için de kritik bir öneme sahip. Türkiye’deki üreticileri organomineral gübre ile buluşturan HEKTAŞ, bu sayede verimli üretimin yanı sıra tarım arazilerindeki toprak yapısının da iyileştirilmesine öncülük ediyor.

Sağlıklı gıda yeterliliğinin sağlanması bireysel ve ulusal refah için ne kadar önemliyse, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınması için de aynı derecede etkili bir faktör. İklimle mücadele ve sürekli artan dünya nüfusunun beslenmesi ihtiyacı, tarım endüstrisi için üretimde aşılması gereken sürdürülebilir bir büyüme ve verimlilik eşiği yaratıyor. Gelinen noktada bilim insanları, küçük-büyük çaplı üreticiler veya tarım firmaları gibi endüstri içinde bir role sahip tüm paydaşların yegâne hedefi tarımsal üretimi daha verimli kılabilmek. Çünkü başta FAO olmak üzere birçok otoritenin işaret ettiği gibi gerekli gıda artışı sağlanamazsa, özellikle gelişmekte olan ülkelerde nüfusun büyük bir kısmı önümüzdeki yıllarda akut periyodik gıda kıtlıklarıyla yüzleşebilir.

Modern tarımda yüksek verimlilik hedefine ulaşmak için kullanılan pek çok teknik ve uygulama bulunuyor. Bitki dayanıklılığını yükseltmek için yapılan ıslah araştırmaları, ekim sıklığı üzerine yapılan çalışmalar veya modern sulama teknikleri bunlardan bazıları. Kalite ve verim oranı yüksek bir mahsul sistemi içindeki en hayati bileşen ise kuşkusuz, bitki besleme uygulamaları. Bu uygulamalar hem yüksek verimliliğin yakalanmasında hem de sürdürülebilirlik adına toprak yapısının üretim için ideal bir seviyeye ulaşmasında büyük bir önem taşıyor.

17 temel element var

Bitkiler beslenmeleri için gerekli olan organik bileşenleri, güneş enerjisini kullanarak sentezledikleri karbondioksitten (CO2) ve sudaki besinlerden elde edebilirler. Ancak bu organik bileşenlerin yanı sıra köklerini çevreleyen topraktan emdikleri birtakım inorganik tuzlara da ihtiyaç duyarlar. İdeal bir bitki gelişim süreci için gerekli görülen ve mikro ile makro besinler olarak sınıflandırılan 17 temel element bulunuyor. Azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), kükürt (S), magnezyum (Mg), karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) makrobesinleri oluştururken; demir (Fe), bor (B), klor (Cl), manganez (Mn), çinko (Zn), bakır (Cu), molibden (Mo), nikel (Ni) grubu da mikrobesin veya eser mineral sınıfını oluşturuyor. Bunların yanı sıra nitrat (NO3 −) formunda nitrojene veya amonyum (NH4 +) iyonları şeklinde azota ihtiyaç duyarlar.

Doğadaki bitki besin elementleri

Bu elementler toprağın altında tuz olarak bulundukları için bitkiler bu elementleri iyon olarak tüketir. Hidrojen, oksijen, azot ve karbon gibi makrobesinler bitki tarafından daha büyük miktarlarda tüketilir ve bir bitkinin toplam biyokütlesinin yüzde 95’inden fazlasına katkıda bulunurlar. Toprakta bulunan besinler, genellikle yağmur ve donma etkileri sayesinde dünyanın yüzeyindeki kayalık malzemenin kademeli olarak parçalanmasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla alümina ve silikadan oluşan kayalar, bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm mineral elementlerini de az miktarda içerir. Topraktaki besin maddelerinin bir başka kaynağı ise ölü bitki ve hayvan gibi diğer canlı organizmaların toprak yüzeyine bıraktıkları atıklarının ayrışması ile elde edilir. Bu ayrışma ise toprakta bulunan milyarlarca mikroorganizma tarafından yapılarak, organik maddelerin parçalanması ve daha basit mineral tuzların serbest bırakılması ile mümkün olur.

Gübreleme Uygulamasında Dikkate Alınacak Noktalar

Ekimden 1,5 – 2 ay öncesinde toprak analizi yapılması
Gübreleme zamanlarının doğru belirlenmesi
Uygulamanın doğru dozajlarda, doğru ekipmanlarla yapılması
Mahsul verimi için bitki besleme
Dünya üzerindeki hemen hemen her bölgede toprak, o iklime adapte edilmiş bitkilere tam bir yaşam döngüsü için yeterli beslenmeyi sağlayabilir. Ancak tarım yapılan bir toprak parçasında bitki büyümesini sağlamak, verimi arttırmak veya sürdürmek için gübre ilavesiyle toprak yapısını iyileştirmek son derece gerekli bir faaliyet. Çünkü düzenli hasat yapılan bir arazide topraktaki besin elementlerinin de devamlılığı sağlanmazsa; güneş ışığı ve su tek başına mahsul gelişimini sağlamaya yetmez.

Tarım yapılan arazilerde ilave gübre kullanımı üreticilerin hayatına 18. yy’da girmiş bir uygulama. Yüksek nitrat konsantrasyonuna sahip hayvansal atıklara ek olarak; tebeşir tozu (kalsiyum) ve fosfat kayaları ise üreticilerin kullandıkları ilk ilave kimyasallar. Bugün modern tarımda ise kullanılan gübrelerin içeriğini oluşturan 3 temel element bulunur ve bu gübreler genellikle içeriğindeki yüzde oranlarına göre bu 3 elementin simgesi ile adlandırılır: Azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K). Bitkinin gelişim sürecini sağlıklı şekilde sürdürebilmesi ve dolayısıyla üretim verimliliğinin üst seviyelerde tutulabilmesi için besin elementlerini doğru zamanlarda ve uygun oranlarda alabilmeleri büyük önem taşır. Düşük seviyelerde alınan bazı elementler eksiklik semptomları yaratabilirken, bazı elementlerin çok yüksek seviyelerde alınması da toksisite yaratabilir.

N-P-K gübreleri

Bitki gelişimi için hayati öneme sahip elementler arasında ilk sırada yer alan azot; etkili bir fotosentez, kuvvetli büyüme ve bitkideki yeşil aksamın korunmasına hizmet eder. Bileşikleri, bitki içindeki gelişimi sağlayan proteinlerden oluşur ve aynı zamanda klorofilin de temel bileşenidir. Eksikliği çoğunlukla bodur büyüme, yavaş büyüme ve kloroz hastalığı ile sonuçlanır. Azot eksikliği çeken bitkiler ayrıca antosiyanin pigmentlerini sentezleyemedikleri için sapların ve yaprakların alt kısmında yeşil rengini kaybederek, mor bir görünüm sergiler.

Fosfor ise tüm bitkiler tarafından büyük ölçüde kök büyümesi ve gelişimi için kullanılır. Fosfor seviyesi yüksek bitkiler daha fazla çiçek açar ve meyveleri daha iyi, daha hızlı olgunlaşır. Bu nedenle yeşil yapraklı sebze bitkilerinin yüksek seviyede azota ihtiyaç duyması gibi ağaç ve çalı bitkileri de özellikle gelişim süreçlerinin ilk döneminde yüksek seviyede fosfor ihtiyacı duyarlar.

Tüm bitkiler için genel bir besin olan potasyum ise bitkinin genel sağlığını ve gücünü arttırmaya yarar. Bitkinin aşırı sıcaklıklara karşı dayanıklılıklarını arttırır, kuraklık stresi yaşamasını engeller. Potasyum ayrıca bitkilerin hastalıklara karşı direnç göstermesine yardımcı olur. Pek çok toprakta bir miktar potasyum bulunduğu için çoğunlukla gübrelerin NPK oranlarında en düşük sayı potasyumu temsil eder. Ancak topraktaki potasyum seviyesi yeterli değilse, potasyum oranı düşük belirli bir gübrenin sağladığı fayda da yetersiz olabilir.

Bitki besleme ve ekosistem

Tarımsal üretimin modernize edildiği son 20 yılda bitki besleme uygulamaları da önemli bir gelişim gösterdi. Bugün birçok ülkede bitki besin ihtiyacının en iyi şekilde giderilmesi için entegre besin yönetimi (INM) uygulamaları benimseniyor. Organik, mineral ve biyo-gübre besin kaynaklarının kombine ve uyumlu kullanımından yararlanılan entegre besin yönetiminde, bitki besleme ve toprak verimliliği birlikte yönetilir. Bu sayede tarımsal gıda üretimi ile ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğin ihtiyaçları da eşzamanlı şekilde göz önünde bulundurulabiliyor. FAO da özellikle son 20 yıldır saha projeleri ve yaptığı yayınlar aracılığıyla, entegre besin yönetimi uygulamalarına karşı küresel bir farkındalık oluşturmayı ve uygulamanın çiftlikler düzeyinde yayılmasını amaçlıyor.

“Ürüne göre değil, toprağa göre gübre”

Türkiye’de akıllı tarımın öncü firması HEKTAŞ da son 3 yıldır faaliyet gösterdiği bitki besleme pazarında hem bitki besleme hem de toprak verimliliğini sağlamaya yönelik ürünleri ile yerli üretimin sürdürülebilir kılınması hedefine hizmet ediyor. HEKTAŞ’ın organomineral gübre yatırımı hakkında bilgi veren OYAK Tarım Hayvancılık Grubu Başkanı ve HEKTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ortakçıer, organomineral gübre kullanımının toprak yapısının dengelenmesinde sağladığı faydaları şöyle özeliyor: “Yaptığımız toprak analizleri sonucunda gördük ki ülkemizdeki tarım arazileri bilinçsiz gübre kullanımı, yanlış ekim ve sulama, anız yakma gibi uygulamalar yüzünden can çekişiyor. Sağlıklı bir toprakta yüzde 3 seviyesinde olması gereken organik madde oranı, topraklarımızın yüzde 70’indeki yanlış tarım uygulamaları nedeniyle yüzde 0,6 seviyesine gerilerken, 6 birim olması gereken pH değeri de 8’in üzerinde.”

HEKTAŞ Ar-Ge ekiplerinin tarım arazilerindeki bu genel sorunun çözümü adına araştırmalar yaptığını söyleyen Ortakçıer, en etkili çözümün ise organomineral gübre olduğunu aktarıyor. Bu doğrultuda “ürüne göre gübre değil, toprağa göre gübre” mottosuyla hareket ettiklerini ifade eden Ortakçıer, ürünün piyasa sunulmasının yanı sıra satış öncesi ve sonrası desteklerle de HEKTAŞ’ın tarım paydaşlarının yanında olduğunu belirtiyor: “Üreticimize ve nihai ürüne en fazla katkıyı sağlayarak iyi tarım uygulamalarına destek olmak istiyoruz. Toprak analiz aşamasından gübrenin toprağa uygulanması ve sonuçlarının takibine kadarki tüm aşamalarda üreticimize gereken desteği her zaman olduğu gibi vermeye devam edeceğiz.”

Tradite® ile toprak verimlilği

HEKTAŞ’ın bu doğrultuda pazara sunduğu bitki besleme ürün grubu olan Tradite® organomineral gübrelerin, bitkideki mineral oranını yükselterek yüksek verime odaklandığını belirten HEKTAŞ Bitki Besleme Ürün Müdürü Şeref Şan, bunun yanı sıra toprağın pH değerinin taşıdığı önemi şu sözlerle anlatıyor: “Bitkiler topraktaki besin elementlerini belirli bir pH aralığında alırlar ve pH yükseldikçe bu alım da azalır. Türkiye’de maalesef organik maddesi zayıf olan tarım arazilerimizde pH dereceleri de 8 ve üzeri değerlerde. Bu durum topraktaki bakteri ve nematodlar gibi mikroorganizmaların faaliyetini azaltarak, bitkilerin topraktaki besin elementlerinden faydalanmasını zorlaştırıyor.”

Organomineral gübreler üzerinde çalışmaya başlarken “kötü durumdaki tarım arazilerimizde bitkileri en iyi şekilde nasıl besleyebiliriz” sorusuna yanıt aradıklarını söyleyen Şan, topraktaki organik madde eksikliğinden kaynaklanan problemlerin en etkili çözümünün organomineral gübre kullanımı olacağını aktarıyor: “Bitkiler besin elementlerini en iyi şekilde topraktan alabilir. Ancak verilen besin elementlerinin bitkinin alacağı formda iletilebilmesi için de topraktaki mikroorganizmaların sayısının yüksek olması gerekiyor. Bu mikroorganizmaların sayısını arttıracak tek şey de organik madde. Toprak yapısını dengelemeye yardımcı olan organomineral gübreler bu sayede üretimin hem verimli hem de sürdürülebilir kılınması açısından büyük fayda sağlıyor.”

HEKTAŞ, üretimi ve formülasyonu ile yüzde 100 kendi imzasını taşıyan Tradite® organomineral gübre grubunun yanı sıra birlikte çalıştığı dünyaca ünlü iki bitki besleme firması ile de Türkiye’deki üreticileri kaliteli bitki besleme ürünleri ile buluşturuyor. Norveç menşeili Yara ve Avustralya menşeili Agrichem firmalarının bitki besleme ürünlerinin dağıtımını gerçekleştiren HEKTAŞ, bu sayede ürün çeşitliliğinin üretici ihtiyaçlarına göre en uygun biçimde şekillendirilmesini hedefliyor.

Bitki besleme çalışmalarının yarattığı sonuçlar

Ekilebilir arazi ve su kaynaklarının günden güne daha da sınırlı hale gelmesiyle mahsul verimindeki düşüş eğilimi, 21. yüzyılda gıda güvenliğini riske atan ciddi bir faktör haline geldi. Tahminlere göre büyüyen dünya nüfusunun gıda talebini karşılamak için şu anda kullanılan arazilerdeki üretimin önümüzdeki yirmi yılda ikiye katlanması gerekiyor. Gereken bu artışı sağlamak için de bitki besleme ve toprak verimliliğinde iyileştirme yapılmasına imkân veren, entegre besin yönetimi uygulamaları büyük bir önem taşıyor. Birçok gelişmekte olan ülkede topraktaki minerallerin düşük seviyesi, düşük toprak verimliliğine yol açıyor ve bu durum ideal olmayan besin yönetimi ile bir araya geldiğinde insanlarda mikrobesin eksiklikleri ve ekosistemde bozulmalar gibi daha kalıcı etkilere yol açıyor.

Küresel nüfusun karşılaştığı bu kısıtlamaların ortadan kaldırılmasını amaçlayan bitki besleme araştırmaları; insanların sağlıklı gıdaya erişimlerini sağlamanın yanı sıra çevresel faktörlerin de iyileştirilmesine hizmet eden önemli bir alan. Bugün dünya üzerindeki ekili arazilerin en az yüzde 60’ında mineral eksikliği gözlemlendiği ve dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 50’sinin mikro besin eksikliklerinden muzdarip olduğu göz önünde bulundurulursa, doğru bitki besleme uygulamalarının ne gibi etkilere sahip olduğu daha da iyi anlaşılabilir. Bir tarafta küresel talebin karşılanması ihtiyacı diğer tarafta ise tarım arazilerindeki toprak verimsizliği problemleri hakimken, doğru uygulamalarının bu iki alanda da olumlu sonuçlar yaratabilmesi, bitki besleme çalışmalarının önemini de ortaya koyuyor.

TRADITE®

Tradite® organomineral gübre, içerdiği minerallerle toprağın yapısını bozmaz. Birlikte verilen minerallerin kaybını engellediği gibi içerdiği hümik ve fülvik asitler sayesinde toprakta bağlı bulunan mineralleri de çözerek bitkiler tarafından alınmasını sağlar. Böylece tarımın sürekliliğinin sağlanmasına yardımcı olur.

Türkiye’de ve Dünyada Bitki Besleme

2018 Rakamlarına Göre Türkiye’de

  • Yıllık kullanılan toplam gübre miktarı 5 milyon 411 bin 881 ton olarak gerçekleşti.
  • Kullanılan gübreler içinde eşdeğer azot (N) kullanımı 1 milyon 527 bin 588 ton,
  • P₂O₅ olarak fosfor kullanımı 227 bin 494 ton,
  • K₂O olarak potasyum kullanımı da 115 bin 512 ton oranında gerçekleşti.

Tarımsal üretim için ideal bir toprak yapısı

  • %45 oranında mineral,
  • %5 oranında organik madde,
  • %25 hava ve %25 sudan oluşuyor
  • İdeal pH değeri ise 6

Türkiye topraklarının ise %70’inde organik madde oranı %0,6 pH değeri ise 8

Dünyada NPK Gübre Tüketimi

ÇİN (%28)
HİNDİSTAN (%15)
ABD (%12)
BREZİLYA (%7)
ENDONEZYA (%3)
TÜRKİYE (%1)
DİĞER (%34)

Benzer Bloglar
  • 1 Mayıs 2023

    Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    1 Mayıs 2023 Bitki Koruma
  • 27 Mart 2023

    Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?
    27 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 21 Mart 2023

    Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    21 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 20 Mart 2023

    Biber Nasıl Sulanmalı?

    Biber Nasıl Sulanmalı?
    20 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 16 Mart 2023

    Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?

    Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?
    16 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 10 Mart 2023

    Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?

    Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?
    10 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 7 Mart 2023

    Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?

    Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?
    7 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 24 Mart 2023

    Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

    Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
    24 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 15 Mart 2023

    Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    15 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 14 Ocak 2024

    Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    14 Ocak 2024 Bitki Koruma
  • 8 Ocak 2024

    Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?
    8 Ocak 2024 Bitki Besleme
  • 17 Aralık 2023

    Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    17 Aralık 2023 Bitki Koruma
  • 21 Kasım 2023

    Nektarin Nasıl Sulanmalı?

    Nektarin Nasıl Sulanmalı?
    21 Kasım 2023 Bitki Besleme
  • 12 Ağustos 2023

    Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?

    Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?
    12 Ağustos 2023 Bitki Koruma
  • 1 Temmuz 2023

    Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    1 Temmuz 2023 Bitki Koruma
  • 15 Haziran 2023

    Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?
    15 Haziran 2023 Bitki Besleme
  • 2 Haziran 2023

    Kayısı Nasıl Sulanmalı?

    Kayısı Nasıl Sulanmalı?
    2 Haziran 2023 Bitki Besleme
  • 11 Mayıs 2023

    Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    11 Mayıs 2023 Bitki Koruma
  • 3 Nisan 2023

    Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?
    3 Nisan 2023 Bitki Koruma
  • 8 Mart 2023

    Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?
    8 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 1 Mart 2023

    Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    1 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 27 Şubat 2023

    Kanola Nasıl Sulanmalı?

    Kanola Nasıl Sulanmalı?
    27 Şubat 2023 Bitki Besleme
  • 21 Şubat 2023

    Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?
    21 Şubat 2023 Bitki Koruma
  • 11 Şubat 2023

    Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?

    Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?
    11 Şubat 2023 Bitki Koruma
  • 1 Şubat 2023

    Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

    Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?
    1 Şubat 2023 Akıllı Tarım
  • 28 Ocak 2023

    Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

    Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
    28 Ocak 2023 Akıllı Tarım
  • 16 Ocak 2023

    Dikey Tarım Nedir?

    Dikey Tarım Nedir?
    16 Ocak 2023 Akıllı Tarım
  • 12 Ekim 2022

    Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?

    Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?
    12 Ekim 2022 Akıllı Tarım
  • 9 Ekim 2022

    Erozyon Nedir?

    Erozyon Nedir?
    9 Ekim 2022 Akıllı Tarım
  • 7 Ekim 2022

    Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?

    Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?
    7 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 5 Ekim 2022

    Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    5 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 2 Ekim 2022

    Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?
    2 Ekim 2022 Bitki Besleme
  • 1 Ekim 2022

    Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    1 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 28 Eylül 2022

    Ceviz Nasıl Sulanmalı?

    Ceviz Nasıl Sulanmalı?
    28 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 26 Eylül 2022

    Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?
    26 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 25 Eylül 2022

    Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?

    Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?
    25 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 22 Eylül 2022

    Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    22 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 21 Eylül 2022

    Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?
    21 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 18 Eylül 2022

    Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    18 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 14 Eylül 2022

    Fındık Nasıl Sulanmalı?

    Fındık Nasıl Sulanmalı?
    14 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 11 Eylül 2022

    Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?

    Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
    11 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 8 Eylül 2022

    Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?

    Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?
    8 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 7 Eylül 2022

    Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?

    Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?
    7 Eylül 2022 Akıllı Tarım
  • 3 Eylül 2022

    Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?

    Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?
    3 Eylül 2022 Akıllı Tarım
  • 2 Eylül 2022

    Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?

    Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?
    2 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 30 Ağustos 2022

    Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?

    Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
    30 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 27 Ağustos 2022

    Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?

    Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?
    27 Ağustos 2022 Akıllı Tarım
  • 24 Ağustos 2022

    Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?

    Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?
    24 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 23 Ağustos 2022

    Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    23 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 20 Ağustos 2022

    Patates Gübreleme Nasıl Olmalı

    Patates Gübreleme Nasıl Olmalı
    20 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 18 Ağustos 2022

    Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    18 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 17 Ağustos 2022

    Patates Nasıl Sulanmalı?

    Patates Nasıl Sulanmalı?
    17 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 16 Ağustos 2022

    Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?
    16 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 14 Ağustos 2022

    Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?

    Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?
    14 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 12 Ağustos 2022

    Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı

    Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı
    12 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 11 Ağustos 2022

    Çilek Nasıl Sulanmalı

    Çilek Nasıl Sulanmalı
    11 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 7 Ağustos 2022

    Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    7 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 2 Ağustos 2022

    Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    2 Ağustos 2022 2 dk Bitki Koruma
  • 29 Temmuz 2022

    Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?

    Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?
    29 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 25 Temmuz 2022

    Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?

    Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?
    25 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 20 Temmuz 2022

    Domates Gübreleme Nasıl Olmalı

    Domates Gübreleme Nasıl Olmalı
    20 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 17 Temmuz 2022

    Domates Nasıl Sulanmalı

    Domates Nasıl Sulanmalı
    17 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 14 Temmuz 2022

    Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    14 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 11 Temmuz 2022

    Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    11 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 8 Temmuz 2022

    Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir
    8 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 5 Temmuz 2022

    Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?

    Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?
    5 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 4 Temmuz 2022

    Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı

    Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı
    4 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 1 Temmuz 2022

    Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı

    Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı
    1 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 27 Haziran 2022

    Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı

    Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı
    27 Haziran 2022 Bitki Besleme
  • 23 Haziran 2022

    Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı

    Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı
    23 Haziran 2022 Bitki Besleme
  • 19 Haziran 2022

    Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    19 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 15 Haziran 2022

    Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

    Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
    15 Haziran 2022 Akıllı Tarım
  • 12 Haziran 2022

    Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    12 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 11 Haziran 2022

    Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    11 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 6 Haziran 2022

    Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

    Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
    6 Haziran 2022 Akıllı Tarım
  • 3 Haziran 2022

    Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    3 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 30 Mayıs 2022

    Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?

    Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?
    30 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 25 Mayıs 2022

    Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele

    Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele
    25 Mayıs 2022 Akıllı Tarım
  • 21 Mayıs 2022

    Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir
    21 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 16 Mayıs 2022

    Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir

    Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir
    16 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 15 Mayıs 2022

    Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

    Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
    15 Mayıs 2022 Akıllı Tarım
  • 14 Mayıs 2022

    Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?

    Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?
    14 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 12 Mayıs 2022

    Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?
    12 Mayıs 2022 Bitki Besleme
  • 11 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama
    11 Mayıs 2022 Bitki Besleme
  • 7 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?

    Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
    7 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 3 Mayıs 2022

    Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir
    3 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 1 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    1 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 30 Nisan 2022

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?
    30 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 26 Nisan 2022

    Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?

    Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?
    26 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 28 Nisan 2022

    Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?

    Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?
    28 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 26 Nisan 2022

    Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    26 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 25 Nisan 2022

    Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?
    25 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 23 Nisan 2022

    Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?
    23 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 20 Nisan 2022

    Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?

    Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?
    20 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 14 Nisan 2022

    Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri

    Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri
    14 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 13 Nisan 2022

    Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey

    Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
    13 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 10 Nisan 2022

    Akıllı Tarım Nedir?

    Akıllı Tarım Nedir?
    10 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 9 Nisan 2022

    Mısırda Sulama Nasıl Olmalı

    Mısırda Sulama Nasıl Olmalı
    9 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 5 Nisan 2022

    Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?

    Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
    5 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 3 Nisan 2022

    Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele

    Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele
    3 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 30 Mart 2022

    Mısır Ne Zaman Ekilir?

    Mısır Ne Zaman Ekilir?
    30 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 28 Mart 2022

    Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

    Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
    28 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 23 Mart 2022

    İş Güvenliğinde İkinci Adım

    İş Güvenliğinde İkinci Adım
    23 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 20 Mart 2022

    Nematod Mücadelesinin İpuçları

    Nematod Mücadelesinin İpuçları
    20 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 19 Mart 2022

    Sulama Teknolojileri

    Sulama Teknolojileri
    19 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 17 Mart 2022

    Rakamlarla Domates

    Rakamlarla Domates
    17 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 13 Mart 2022

    İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları

    İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları
    13 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 12 Mart 2022

    Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?

    Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
    12 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 10 Mart 2022

    Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    10 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 6 Mart 2022

    Rakamlarla Patates

    Rakamlarla Patates
    6 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 5 Mart 2022

    Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?
    5 Mart 2022 Bitki Besleme
  • 3 Mart 2022

    Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?

    Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?
    3 Mart 2022 Bitki Besleme
  • 2 Mart 2022

    Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli

    Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli
    2 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 28 Şubat 2022

    Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?

    Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?
    28 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 25 Şubat 2022

    Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor

    Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor
    25 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 20 Şubat 2022

    Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    20 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 18 Şubat 2022

    Turunçgil Ailesi

    Turunçgil Ailesi
    18 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 16 Şubat 2022

    Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?

    Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?
    16 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 15 Şubat 2022

    Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları

    Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları
    15 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 10 Şubat 2022

    Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi

    Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi
    10 Şubat 2022 Tohum
  • 7 Şubat 2022

    Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli

    Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli
    7 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 5 Şubat 2022

    Şekerpancarı Püf Noktaları

    Şekerpancarı Püf Noktaları
    5 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 2 Şubat 2022

    Tarımda Yeni Trend: Sensörler

    Tarımda Yeni Trend: Sensörler
    2 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 30 Ocak 2022

    Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları

    Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları
    30 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 26 Ocak 2022

    Tohum Islah Çalışmaları

    Tohum Islah Çalışmaları
    26 Ocak 2022 Tohum
  • 24 Ocak 2022

    Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı

    Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı
    24 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 21 Ocak 2022

    Gübreleme Önerileri

    Gübreleme Önerileri
    21 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 20 Ocak 2022

    Domateste Trend Çeşitler

    Domateste Trend Çeşitler
    20 Ocak 2022 Tohum
  • 17 Ocak 2022

    Bitki Korumanın Yeni Yüzü

    Bitki Korumanın Yeni Yüzü
    17 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 15 Ocak 2022

    Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor

    Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor
    15 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 11 Ocak 2022

    İnhibitörlü Gübreler

    İnhibitörlü Gübreler
    11 Ocak 2022 Bitki Besleme
  • 10 Ocak 2022

    Tarımda da Önce İş Güvenliği

    Tarımda da Önce İş Güvenliği
    10 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 7 Ocak 2022

    Elmada Hektaş İmzası

    Elmada Hektaş İmzası
    7 Ocak 2022 2 dk Bitki Koruma
  • 3 Ocak 2022

    Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone

    Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone
    3 Ocak 2022 Akıllı Tarım